Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Ми рекомендуем вам зарегистрироваться или войти, если вы зарегистрированы.

Рецепт "Чакапулі"

Автор: mrgrtsereda от 12-01-2016, 00:06, посмотрело: 429

Чакапулі

Чакапулі - це національна грузинська страва, яку готують навесні на Паску і інші Церковні свята, коли на прилавках магазинів з'являється величезна кількість свіжої зелені. Його основними інгредієнтами є м'ясо молодого ягняти і естрагон (острогін). Але і з яловичини ця страва вийде дуже смачною.
Інгредієнти для приготування чакапулі:
М'ясо телятини (свіжіше) 1 кілограм
Ягоди ткемалі (різновид кислої аличі) 1,5 склянки
Вино біле сухе 1,5 склянки
Часник 3-4 зубці (великий)
Петрушка 1 пучок (великий)
Кріп 1 пучок (великий)
Кінза 1 пучок (великий)
Цибуля зелена 1 пучок (великий)
Острогін (зелень) 1 пучок (великий)
Перець зелений (гострий) 2-4 штуки
Вода очищена 200 миллилитров
Сіль за смаком

Інвентар:
Ніж - 2 штуки
Обробна дошка - 2 - 3 штуки
Паперові кухонні рушники
Глибока тарілка - 2 штуки
Склянка (місткість 250 мл)
Мірна склянка (для води)
Маленька піала
Глибока миска
Плита
Казан з кришкою (місткість 4 літри)
Ополоник
Тарілка

Приготування чакапулі :

Крок 1: готуємо м'ясо.
Чакапулі

Беремо телятину і промиваємо її під холодною проточною водою. Сушимо м'ясо паперовими кухонними рушниками. Кладемо на обробну дошку і зачищаємо від жил, пліви і дрібних кісток, які могли залишитися на м'ясі після рубки туші. Після нарізуємо яловичину порційними шматками діаметром до 3 - 4 сантиметрів. Перекладаємо нарізку в глибоку тарілку.

Крок 2: готуємо інші інгредієнти.
Чакапулі

Чистимо від лушпиння зубчики часнику, кладемо їх на обробну дошку, дрібно рубаємо і перекладаємо часникову масу в маленьку піалу.
Чакапулі

У гострого зеленого перцю зрізуємо плодоніжку, патраємо його від насіння і промиваємо разом з усією зеленню під холодною проточною водою. Перець сушимо паперовими кухонними рушниками, а зелень струшуємо над раковиною, таким чином, позбавлюючи від надлишків вологи. Після по черзі укладаємо їх на обробну дошку. Перець нарізаємо середніми кубиками, а зелень рубаємо великими шматками. Перекладаємо нарізки в глибоку миску і перемішуємо їх чистими руками до однорідної консистенції.
Чакапулі

З кожної ягоди ткемалі видаляємо плодоніжку, промиваємо, сушимо і кладемо в чисту глибоку тарілку. Також ставимо на кухонний стіл сіль, вино і склянку води.

Крок 3: готуємо чакапулі.
Чакапулі

Тепер беремо великий казан, укладаємо на його дно шар м'яса і посипаємо його за смаком сіллю. Згори на м'ясо викладаємо трохи зелені, а на неї кладемо декілька ягід ткемалі. Знову повторюємо шари. Останнім має бути шар зелені, ткемалі і рубаного часнику. Потім ставимо казан на плиту, включену на середній газ. Вливаємо в нього 1,5 склянки сухого вина і 1 склянку чистої води.
Чакапулі

Коли рідина закипить, зменшуємо температуру плити на маленький рівень, накриваємо казан кришкою і тушкуємо чакапулі 40 - 45 хвилин, не перемішуючи! За цей час усі інгредієнти дійдуть до повної готовності. Після закінчення потрібного часу вимикаємо плиту і даємо ароматній страві настоятися під закритою кришкою ще 10 хвилин. Після за допомогою ополоника розкладаємо чакапули по тарілках і подаємо!

Крок 4: подаємо чакапули.
Чакапулі

Чакапулі подають тільки в гарячому виді. Ця страва схожа на щось середнє між дуже густим супом і другим гарячою стравою. Під час тушкування м'ясо просочується вином, а також ароматом і соком запашних трав. Від цього його смак стає пряним і злегка кислуватим. Про цю вкуснятину можна сказати тільки одне - божественно! Особливо якщо смакувати його з вином, зеленню і свіжим лавашем. Насолоджуйтеся!
Смачного!

Поради:
- За бажанням шари м'яса можна прокласти листям лавра, цілком досить 4 - 6 штук.
- Замість звичайного часнику можна використати свіжий зелений часник. Його стебла рубають середніми шматками і змішують з іншою подрібненою зеленню.
- Замість телятини можна використати м'ясо молодого баранчика.
- Замість свіжих ягід ткемалі можна використати консервовані у власному соку.

Категория: Рецепты / М'ясо / Телятина



Если вы нашли грамматическую ошибку, просим выделить слово или предложение и нажать Ctrl + Enter
Администрация рассмотрит каждое обращение и исправит имеющиеся ошибки. Спасибо


Понравился рецепт "Чакапулі"? Поделитесь со знакомыми!
 
Привет,Юный повар!,я Том. Радый тебя видеть на сайте Рецепты.У нас много рецептов для тебя. Знаю,что ты найдеш именно свой рецепт.
Буду радый видеть тебя снова.Твой Том.