» » » » Балик з товстолобика

 


Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Ми рекомендуем вам зарегистрироваться или войти, если вы зарегистрированы.

Рецепт "Балик з товстолобика"

Автор: Iana_92 от 18-01-2016, 18:02, посмотрело: 547

Балик з товстолобика

Літо - пора активного відпочинку і риболовлі, а тому на наших кухнях починає з'являтися величезна кількість свіжозловленої річкової риби. І куди її усю дівати? Не перекладати ж на горезвісні котлети! Рибу можна і зав'ялити, і засушити, і приготувати будь-яку іншу смачну закуску. Ось, наприклад, як вам апетитний і дуже красивий балик з товстолобика? Тільки подумайте, як приємно ласувати цією жирненькою рибкою під пиво або просто в хорошій компанії.
Інгредієнти для приготування балика з товстолобика:

Основні:

Товстолобик свіжий (великий) - 1 штука
Сіль - 10 столових ложок на 1 кілограм риби
Цукор - 2-3 столових ложки на 1 кілограм риби
Перець запашний - за смаком
Коріандр сушений - за смаком
Кмин сушений - за смаком
Лист лавровий - за смаком

Додаткові:

Оцет - скільки знадобиться

Інвентар:

Будь-яка не алюмінієва каструля або тазик з пресом (використайте, наприклад, відповідний за розміром дерев'яний круг і наповнену водою скляну банку), ніж кухонний, топірець, дошка обробна, марля, холодильник, шнур або крюки для підвішування, тарілка.

Приготування балика з товстолобика:

Крок 1: чистимо товстолобика.

Балик з товстолобика


Відразу говорю, що при чищенні товстолобика для приготування балика, прибирати з нього луску, плавники і шпильки не треба, залиште. Головне обережно, щоб не зачепити і не порвати жовчний міхур, розпоріть черевце і вийміть з нього усі нутрощі, лезом очищаючи рибу зсередини від плівок і згустків крові. Нічого цього бути не повинно, інакше з'явиться гіркота, яка і зіпсує увесь смак. У кінці видаліть голову і відріжте хвіст.

Поверніться до черевця і відріжте його по дузі, починаючи з того місця, де була голова і закінчуючи до хвоста. Простіше кажучи, обережно відріжте шматки, що бовтаються з боків після потрошіння риби. Товщина зрізу після цієї процедури має бути скрізь приблизно однаковою.

Крок 2: ріжемо товстолобика.

Балик з товстолобика


Обробленого товстолобика треба тепер ще і розрізати на шматочки. Рубайте його упоперек. Дотримуйтеся товщини шматочків, роблячи їх не ширше 7 сантиметрів, але і не менше 3 сантиметрів. Це дуже важливо, адже занадто маленькі пересохнуть, занадто великі ж не засоляться і не просохнуть як слід, від того почнуть псуватися в середині.

Крок 3: засолюємо товстолобика.

Балик з товстолобика


У окремій тарілці змішайте потрібну кількість цукру і солі, виходячи з розмірів і ваги вашої риби, а так само додайте до них різні спеції. Насипте суміш, що вийшла, в тару, яку ви використовуватимете для засолювання. Висипайте сіль не усю відразу, але щоб вона легка рівним шаром, завтовшки 2-3 міліметри. Потім викладіть шматочки риби в 2-3 шари, присипаючи кожного сумішшю з солі, цукру і спецій. На самий верх помістіть хвостик і брюшки, обертаючи їх м'якушем вниз, а шкірою вгору. Поставте все під прес і відправте до холодильника на 6 днів.

Крок 4: доводимо балик з товстолобика до повної готовності.

Балик з товстолобика


За той час, поки товстолобик стояв в солі під пресом, він виділив сік, та і взагалі, його треба промити холодною водою, перш ніж продовжувати. Для цього дістаньте рибу і прополощіть її впродовж декількох хвилин під тонким струменем проточної води, щоб вимити увесь надлишок солі. Коли треба буде припинити миття, пробуйте і вирішуйте самі.

Промиті шматочки товстолобика розвісьте на шнурі в добре провітрюваному, але не в сонячному приміщенні. Усі місця, які можуть злипнутися між собою, підіткніть гострими маленькими дерев'яними шпагами.

Розвішену рибу накрийте марлею, а щоб її раніше вас не уподобали комахи, окропіть поверх оцтом. Все, нехай висить і сушиться впродовж 3-4 днів, більше не потрібно. Хоча, звичайно, через 2 дні можна зняти пару шматочків і спробувати, але перед цим звернуть увагу, що при натисканні на балик не повинно витікати ніякій рідині, проте на пальцях залишиться жирна плівка.

Крок 5: подаємо балик з товстолобика до столу.

Балик з товстолобика


Готовий балик подавайте до столу в якості закуски або просто тіште себе ним під хороше пиво. До святкового ж столу вам доведеться очистити товстолобика від шкіри і нарізати тонкими акуратними скибочками, щоб вийшло ще апетитніше, а гостям не довелося ритися в рибі, кістках і жирі. А, втім, що там, кожен з нас точно знає, що б він зробив з дуже смачним баликом з товстолобика.

Смачного!

Поради до рецепту:

- Замість товстолобика підійде будь-яка інша велика і жирна риба, наприклад, сом, сазан, пеленгас, осетер.
- Спеції використайте на ваш розсуд, а якщо захочете надати річковій рибі трохи кольору, додайте ще шафрану, але не багато, чайну ложечку.
- Для приготування балика можна порізати товстолобика і на порційні шматочки, щоб після не колупатися по лікоть в жирній рибі і не обсмоктувати кістки.

Категория: Рецепты / Закуски / Рибні



Если вы нашли грамматическую ошибку, просим выделить слово или предложение и нажать Ctrl + Enter
Администрация рассмотрит каждое обращение и исправит имеющиеся ошибки. Спасибо


Понравился рецепт "Балик з товстолобика"? Поделитесь со знакомыми!
 
Привет,Юный повар!,я Том. Радый тебя видеть на сайте Рецепты.У нас много рецептов для тебя. Знаю,что ты найдеш именно свой рецепт.
Буду радый видеть тебя снова.Твой Том.