» » » » Курячий сальтисон

 


Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Ми рекомендуем вам зарегистрироваться или войти, если вы зарегистрированы.

Рецепт "Курячий сальтисон"

Автор: Iana_92 от 20-01-2016, 18:08, посмотрело: 572

Курячий сальтисон

Курячий сальтисон - дуже смачна і ситна закуска, яка може запросто замінити ковбасу. Це страва польської і білоруської кухні, яка вже давно займає почесне місце в Україні. За смаком воно нагадує холодець. Головною складовою закуски являється курка, тому можна не турбуватися про те, вийде страва або ні. Це однозначно перший і безпрограшний варіант!
Інгредієнти для приготування курячого сальтисону:

Курка випотрошена свіжа - 1,8 кілограм
Желатин швидкорозчинний - 35 грам
Лист лавровий великого розміру - 2-3 штуки
Перець запашний горошком - 5-6 штук
Часник середнього розміру - 3-4 зубчики
Сіль - за смаком

Інвентар:

Велика каструля
Середня каструля
Кухонна плита
Обробна дошка
Ніж
Середня миска
Блюдце
Порожній пакет соку або глибока скляна форма
Столова ложка
Шумівка
Сито
Маленька каструля
Кухонні ножиці
Харчова фольга або плівка
Холодильник
Блюдо для подання

Приготування курячого сальтисону:

Крок 1: готуємо курку.

Курячий сальтисон


Ретельно промиваємо курку з усіх боків під проточною водою і викладаємо на обробну дошку. Скориставшись великим ножем, розділяємо її на середнього розміру шматочки. Я зазвичай в першу чергу відрізую від тушки окіст і крила, потім грудку і спинку. Останні дві частини подрібнюю середніми шматочками і обов'язково видаляю шкірку. Але її можна і залишити, щоб вона дала більше жиру у бульйоні, а вже після прибрати. Подрібнену курку перекладаємо в середню каструлю і на якийсь час залишаємо осторонь.

Крок 2: готуємо часник.

Курячий сальтисон


Викладаємо часник на обробну дошку і злегка придавлюємо вістрям ножа. Тепер чистими руками видаляємо лушпиння і трохи промиваємо зубчики під проточною водою.

Курячий сальтисон


Викладаємо часник назад на обробну дошку і, скориставшись ножем, дрібно рубаємо шматочками. Подрібнений часник пересипаємо у блюдце. Увага: зубчики можна порубати вже у кінці приготування сальтисону, щоб вони не лежали без діла осторонь.

Крок 3: готуємо курячий сальтисон.

Курячий сальтисон


У каструлю з шматочками курки висипаємо желатин, а також додаємо духмяний перець горошком, лаврове листя і за смаком сіль. За допомогою столової ложки або чистими руками ретельно все перемішуємо до однорідності.

Курячий сальтисон


У велику каструлю наливаємо звичайну холодну воду так, щоб рідина заповнювала ємність на 3/4. Ставимо її на максимальний вогонь. Поміщаємо в неї ємність з куркою. Увага: останній інвентар повинен ручками кріпитися до бортів великої каструлі. Це необхідно зробити для того, щоб ми могли приготувати страву на водяній лазні. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і починаємо готувати сальтисон. Курка у нас повинна тушкуватися у власному соку впродовж 2-3 годин.

Важливо: час приготування може варіюватися залежно від ваги птаха. У мене це зайняло рівно 3 години.

Курячий сальтисон


Після закінчення відведеного часу м'ясо стане м'яким і соковитим. Також дуже важливо стежити за рівнем води у великій каструлі. Якщо він зменшується, обов'язково підливайте гарячу рідину.

Тепер вимикаємо конфорку, а курячі шматочки перекладаємо в середню миску за допомогою шумівки.

Курячий сальтисон


Коли курка трішки остигне, очищаємо її від шкірки і кісток і поміщаємо на обробну дошку. Чистими руками або ножем подрібнюємо шматочками. Потім перекладаємо назад в миску. Висипаємо сюди дрібно рубаний часник і ретельно все перемішуємо.

Курячий сальтисон


Скориставшись ситом, проціджуємо бульйон в маленьку каструлю і на якийсь час залишаємо осторонь.

Курячий сальтисон


Тепер найважливіше! Якщо ви хочете подавати сальтисон до обіднього столу в довгастому округлому або квадратному виді, тоді краще всього використати пакет від соку. Якщо ж вам до вподоби страва в тарілці, тоді можна заощадити на цьому трохи часу. У першому випадку: за допомогою кухонних ножиць зрізуємо верхівку пакету і викидаємо її, оскільки вона нам більше не згодиться.

Курячий сальтисон


Тепер викладаємо шматочки курки у будь-яку зручну для вас ємність. Заливаємо все бульйоном і залишаємо на якийсь час осторонь остигати до кімнатної температури. У кінці обмотуємо верхівку пакету або глибоку форму харчовою плівкою, або фольгою і ставимо в холодильник настоятися впродовж 6-8 годин.

Коли страва замерзне, дістаємо її з холодного місця і в першому варіанті звільняємо від пакету. Для цього розрізаємо ємність уздовж ножицями, а сальтисон викладаємо на обробну дошку. Скориставшись ножем, нарізуємо ковбаску шматочками і акуратно переміщаємо на блюдо для подання. У другому варіанті: просто знімаємо з форми фольгу або плівку і можемо усіх скликати до обіднього столу.

Крок 4: подаємо курячий сальтисон.

Курячий сальтисон


Курячий сальтисон виходить дуже смачним, ароматним і в міру гострим. Зазвичай його подають в якості закуски до святкового столу, але мої домочадці з'їдають його за секунду в якості бутерброду. Пригощаємо усіх такою незабутньою стравою разом зі свіжими овочами і зеленню.

Приємного вам апетиту!

Поради до рецепту:

- дуже смачною виходить страва, якщо її приготувати з бройлерної курки. М'ясо цієї птиці набагато ніжніше і соковитіше, ніж у домашньої;
- окрім курячих шматочків, в сальтисон можна додати серце, нирки, печінку і т.д. Тоді страва виходить ще ситнішою, а також незвичайною за смаком;
- якщо ви любите гострі страви, тоді в сальтисон можна покласти шматочок подрібненого перцю чилі. У такому разі додаємо їх разом з часником після тушкування м'яса. Окрім всього, закуску можна приготувати разом з морквою. Тоді сальтисон набуде ніжно-помаранчевого кольору і відповідний присмак. Для цього викладаємо очищений овоч в каструлю з куркою і тушкуємо його теж впродовж 2-3 годин. Потім викладаємо моркву на обробну дошку і подрібнюємо тонкими кружечками.

Категория: Рецепты / Закуски / Курячі



Если вы нашли грамматическую ошибку, просим выделить слово или предложение и нажать Ctrl + Enter
Администрация рассмотрит каждое обращение и исправит имеющиеся ошибки. Спасибо


Понравился рецепт "Курячий сальтисон"? Поделитесь со знакомыми!
 
Привет,Юный повар!,я Том. Радый тебя видеть на сайте Рецепты.У нас много рецептов для тебя. Знаю,что ты найдеш именно свой рецепт.
Буду радый видеть тебя снова.Твой Том.